We did it, nemțeni!

logo_LDIR_orizontal“Let’s Do It, Romania!” a devenit deja o tradiție pentru țara noastră. În 2013, pentru cel de-al patrulea an consecutiv, românii au ieșit să curețe țara de deșeuri, în cel mai mare proiect de implicare socială din România.

Încă de la primele ore ale dimineții, sute de voluntari au venit la punctele  de înregistrare, în ciuda vremii nefavorabile din mai multe județe. Curățenia s-a încheiat în jurul orei 15:00, când partenerii pe gestiunea deșeurilor au început colectarea sacilor.

O prima estimare arată că 120 000 de români au participat la curățenia națională de pe 28 septembrie. Primele rezultate primite la nivel național clasifică județele Botoșani (12000 de voluntari), Iași (10000 de voluntari), Neamț (9382 de voluntari înregistrați) Dâmbovița (9000 de voluntari), Arad (7000 de voluntari). Rezultatul exclude câteva județe importante, în care acțiunea a fost anulată sau amânată din cauza vremii nefavorabile (Brăila, Dolj).

Ne bucurăm să vedem că voluntarii “Let`s Do It, Romania!” sunt alături de noi în fiecare an. Suntem deja la a patra ediție a proiectului, iar entuziasmul din jurul proiectului este la fel de mare. “Let`s Do It, Romania!” nu înseamnă numai curățenie, ci și o atitudine față de orice lucru care necesită acțiune și o schimbare concretă. Iar cei aproape 800000 de voluntari care au participat până acum la acțiunile noastre ne dau încredere că avem și în România oameni curajoși, care sunt schimbarea pe care o vor în lume. Mulțumim tuturor pentru implicare! a declarat Ionuț Iordăchescu, coordonator “Let`s Do It, Romania!”.

Un prim număr de saci strânși este 100000 (dintre care 6347 numai în Neamț), urmând ca rezultatul final să fie comunicat în urma colectării tuturor sacilor de către partenerii de salubritate din fiecare județ. Procentul de reciclare a deșeurilor colectate este de aproximativ 50%, un obiectiv important depășit de echipa “Let’s Do It, Romania!”. Obiectivul strategic al „Let`s Do It, Romania!” 2013 a fost creșterea procentului de reciclare al deșeurilor colectate la 40% din numărul de saci colectați, de la 30% în 2012, 26% în 2011 și 17% în 2010.

Echipa “Let`s Do It, Romania!” mulțumește tuturor voluntarilor implicați în acest proiect ambițios, începând cu cei prezenți în ziua de curățenie, cât și toti cei care au participat la organizare, cartare, promovare. De asemenea, mulțumirile merg si la companiile care au susținut acest proiect, dar și către ong-uri și autoritățile centrale și locale.

###

„Let`s Do It, Romania!” face parte din mișcarea internațională „Let`s Do It, World!”, cea mai mare mișcare socială organizată vreodată în lume, reușind să mobilizeze peste 7 milioane de voluntari în numeroase acțiuni de curățenie și educație. Alte 96 de țări din întreaga lume vor organiza o zi de curățenie generala în 2013. În România, în acțiunile organizate până acum în 2010, 2011 și 2012, au participat peste 800000 de voluntari, care au colectat peste 1,6 milioane de saci de deșeuri.

###

La acțiunea de ecologizare desfășurată sâmbătă, 28 septembrie, în cadrul proiectului național „Let’s Do It, Romania”, au participat conform comunicărilor primite de la instituțiile și organizațiile implicate un număr de 9382 nemțeni care au strâns 6347 de saci adică peste 75 de tone de gunoaie.
S-a înregistrat următoarea participare:
–          7539 elevi și profesori
–          1097 voluntari din instituții
–          297 voluntari din societăți comerciale
–          261 voluntari din ONG-uri
–          105 activiști de partid
–          50 copii instituționalizați
–          33 de voluntari negrupați – înregistrați la „Foișorul Voluntarilor” în ziua evenimentului (avem convingerea că în județ au fost mult mai numeroși cei care nu s-au înregistrat la punctele noastre)

Ne declarăm mulțumiți de participarea numeroasă înregistrată în acest an. Avem convingerea că la această acțiune au participat, peste 10.000 de voluntari fiindcă au fost mulți oameni de bine care au mers pe cont propriu, cu familiile, prietenii sau colegii, fără a se înregistra la punctele noastre. Participarea numeroasă demonstrează că nemțenii răspund pozitiv la apelurile benefice comunității. Am verificat situația ridicării sacilor strânși de voluntari și pentru a informa mai departe autoritățile competente. Mulțumim SC Autonom, partenerul nostru de cursă lungă, pentru mașina pusă la dispoziție cu tot cu combustibil pentru deplasările efectuate atât în faza de distribuire a materialelor cât și în scopul verificărilor ulterioare acțiunii de ecologizare. Mulțumim operatorilor și companiilor de gestionare a deșeurilor care au asigurat colectarea și depozitarea sacilor strânși în urma acțiunii de ecologizare. Un aport consistent în îndeplinirea obiectivelor noastre l-a adus coordonatorul din edițiile precedente, Andrei Corduneanu, care nu s-a despărțit de acest proiect ci s-a ocupat de zona Roman și ne-a oferit sprijinul său ori de câte ori l-am cerut și ”, a declarat Gabriel Cojocariu.

Pentru o bună desfășurarea a acțiunii de ecologizare și pentru mobilizarea administrațiilor locale, la nivelul județului proiectul a beneficiat de sprijinul Prefecturii. „Este o acțiune binegândită care ar trebui să ne responsabilizeze pe toți atât să facem curățenie cât și să menținem mediul înconjurător curat și primitor. Este salutară această inițiativă și de aceea nu am ezitat atunci mi s-a propus susținerea acest proiect, pentru că asemenea acțiuni merită sprinjinul administrațiilor publice”, a subliniat George Lazăr, prefectul județului.

Peste 7000 dintre participanți au fost elevi însoțiți de cadre didactice ca urmare a parteneriatului cu Inspectoratul  Școlar al județului Neamț. „Apreciez faptul că în acest an mobilizarea școlilor s-a făcut mai bine, fapt care demonstrează dorința elevilor de participare în activități benefice pentru comunitate. Felicit cadrele didactice și copiii pentru implicare iar pe cei de la Asociația Sens Civic îi invit să mai ofere astfel de oportunități de voluntariat”, a susținut Eugen Vasiliu, inspector școlar educativ în cadrul ISJ Neamț.

Consiliul Judeţean Neamţ, în calitate de beneficiar al proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Neamţ, din cadrul POS Mediu, Axa 2, proiect care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a protecţiei mediului în judeţul nostru, sprijină acţiunea de curățenie coordonată de organizaţia Sens Civic” a declarat, Elena Rusu, consilier superior în cadrul Consiliului Județean Neamț.

De asemenea Direcția Silvică Neamț a avut o participare numeroasă la acțiunea de curățenie. „La campania de ecologizare au participat 812 persoane dintre care 372, personal propriu și 440 de voluntari din cadrul cluburilor ecologiste, ONG-uri, familii sau elevi. Cu această ocazie s-au colectat 1654 de saci. Noi desfășurăm constant această activitate de ecologizare a fondului forestier, însă considerăm că ideal ar fi ca aceasta să nu mai fie necesară, iar spațiile naturale să nu mai fie invadate de gunoaie”, a precizat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al instituției. Prin prezența la această acțiune s-au mai remarcat ca voluntari 75 de jandarmi, personalul Parcului Național Ceahlău, Clubul Ecoturistic Gheorghe Iacomi. „De pe raza Parcului Național Ceahlău, cei aproximativ 160 de voluntari care au ecologizat traseele turistice și împrejurimile, au strâns o sută de saci de deșeuri lăsate de trecători certați cu ecologia. De remarcat a fost ospitalitatea cabanierilor care au oferit ceaiuri calde voluntarilor” a constatatConstantin Andraș, din partea Administrației Parcului Național Ceahlău. La două zile după acțiunea de ecologizare, Nicoleta Panoschi, director de imagine al Clubului Ecoturistic „Dr. Gheorghe Iacomi” ne-a mărturisit cu dezamăgire că „deși abia am curățat traseele Hotar, Lutu Roșu, Stânca Dochiei, mergând spre izvor, aflându-mă din nou pe Ceahlău astăzi (30 septembrie – n.r.), constat că sunt din nou foarte multe gunoaie, între care predomină dozele de bere. Este regretabil că cine poate urca cu o doză de bere plină nu este în stare să o ducă goală măcar până la primul sac de gunoi dacă este prea dificil să coboare cu ea. Ce ne-a bucurat a fost că am întâlnit numeroase familii cu copii echipate cu mănuși și saci, participând la această acțiune”.

Deși anul acesta nu a mai fost an electoral, acțiunea de ecologizare au remarcat implicat și oameni politici. Pe la punctul de înregistrare de la „Foișorul Voluntarilor” din Parcul Central a trecut Mihaela Stoica, deputat de Neamț, însoțită de fiul ei Sebi, care s-a alăturat unui grup de voluntari care au pornit către Cozla, considerând că „participarea la această acțiune este un lucru normal, ținând cont că îmi educ copilul să protejeze și să respecte mediul înconjurător”. De asemenea pe muntele Cozla au participat la acțiunea de ecologizare Aurelia Simionică și Adrian Grigoraș, viceprimarii municipiului Piatra Neamț însoțiți de douăzeci de salariați ai municipalității.

Dintre partidele politice s-a remarcat organizația județeană a PPDD care a participat în șapte localități diferite cu 105 membri care au strâns din zonele ecologizate 149 de saci. „Ca formațiune politică am considerat că este normal să participăm la această zi dedicată curațeniei, pentru că este o datorie și o obligație în același timp din partea noastră, să protejăm mediul înconjurător. Sperăm ca anul viitor să participe și mai mulți locuitori ai județului” a declarat Ștefan Ploscaru, reprezentantul PPDD.

Dintre societățile comerciale care s-au implicat cu voluntari amintim Compania Județeanpă Apa Serv și SC Troleibuzul SA.

Mulțumim tuturor celor care au susținut acest proiect!

În judetul Neamt, la acțiunea „Let’s Do It, Romania” desfășurată sâmbătă, 28 septembrie, din cei 6853 de participanți înscriși anterior, avem confirmați 4864 de voluntari după centralizarea a aproximativ 60% din rezultatele transmise de la școlile și instituțiile înscrise. Conform acestor situații au fost strânși 2417 de saci, din care peste 120 colectati selectiv.

IMG_1567

 „Ediția din acest an a acțiunii „Let’s Do It, Romania” s-a bucurat în județul nostru de o mobilizare superioară obiectivului pe care ni l-am propus, la lansarea campaniei, acum șase luni, și anume un număr de 5000 de voluntari. Ne bucurăm că din totalul participanților peste 80% au fost elevi însoțiți de cadre didactice, acest proiect dovedindu-se unul cu impact educațional. Trebuie menționat că acest lucru a fost posibil datorită susținerii pe care au oferit-o majoritatea instituțiilor nemțene dintre care amintim Inspectoratul Școlar, Prefectura, Consiliul Județean Neamț. După ce vom primi informațiile așteptate de la toate organizațiile participante, vom putea prezenta datele finale, probabil luni. Mulțumesc tuturor colegilor din Asociația Sens Civic care s-au implicat în organizarea acțiunii precum și tuturor voluntarilor care au renunțat la prejudecăți și au făcut curățenie în urma altora,” a declarat Gabriel Cojocariu, coordonatorul județean al proiectului.

Pentru buna desfășurare a acțiunii de strângere a deșeurilor, membrii Asociației Sens Civic au distribuit peste 3000 de saci și peste 7000 de mănuși pe raza județului.

Materialele au fost distribuite la școli din tot județul cu o mașină (combustibilul inclus) pusă la dispoziție de AUTONOM RENT A CAR – partenerul nostru de cursă lungă

1234542_642406979132343_1800319639_n

Dacă ai participat și tu la curățenie trimite-ne pozele și impresiile tale pe mail info@senscivic.ro!

cover_1

Ce spui de puțină acțiune pe 28 septembrie. Vino cu rude, prieteni, colegi și cunoscuți și cu chef să curățăm România!

În dimineata zilei, intre orele 08.00 – 11.00 membrii Asociației Sens Civic vor oferi voluntarilor care vor participa la acțiune pe raza municipiului Piatra Neamț, la „Foișorul Voluntarilor”,  materialele necesare acțiunii (saci, mănuși, apa potabilă).  Aici voluntarii vor fi direcționați către punctele de ecologizare nealocate până în acel moment. În Roman, materialele (saci și mănuși) vor putea fi ridicate de la Primărie, joi și vineri (26-27 septembrie), iar în ziua evenimentului de la Ștrandul Municipal. Voluntarii din zona Târgu Neamț vor avea ca punct de întâlnire parcul din apropierea Casei de Cultură.

După desfășurarea acțiunii de ecologizare propriu-zise, coordonatorul va trimite prin sms la 0746.076.890 sau email la senscivic@gmail.com rezultatele acțiunii:

Nume și prenume Unitatea Număr voluntari participanți Zona repartizată Număr de saci colectați Număr saci colectați selectiv

Exemplu: Viorel Ionescu, Scoala nr … Piatra Neamt sau SC IONESCU SRL P. Neamt, 15 voluntari, 20 saci, 11 plastic, 5 hârtie, 4 rezidual

Noi vom centraliza datele din tot județul, le vom prelucra și vi le vom aduce la cunoștință pe site, pe facebook dar și prin presă.
Vă vom mulțumi, din nou, pentru implicare activă și vă vom publica imaginile și eventual o scurtă descriere a acțiunii, pe site-ul propriu și pe pagina de facebook.

Pentru informații suplimentare ne poți contacta pe mail info@senscivic.ro sau la numărul de telefon 0746076890.

Documente utile:
Instrucțiuni de participare

Download (PDF, 190KB)

Contract de parteneriat* (pentru ONG-uri, școli, instituții) 
 
 

Partener național:

Asociația Viitorul în Zori – inițiatorul proiectului

Parteneri județeni:

Consiliul Județean Neamț, Prefectura, Inspectoratul Școlar Județean, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Direcția Silvică Neamț.

Sponsori:

SC AUTONOM RENT A CAR SRL,  SC INTERZONAL FYPS TRADE SRL, SC RIFIL SA, SC FISCAL SERVICE SRL, SC IZOTEC GRUP SRL, SC DOLINEX SRL, SC LOCATIV SERV SRL, SC EURO CONT AUDIT SRL, SC KATYMED SRL.

 

Parteneri media:

EST TV, TVM NEAMȚ, ZIARUL CEAHLĂUL, REALITATEA MEDIA, MONITORUL DE NEAMȚ, MESAGERUL DE NEAMȚ, VIAȚA NEMȚEANĂ, EVENIMENTUL DE IAȘI

VĂ MULȚUMIM!

* se descarcă, se completează datele partenerului, se scanează și se trimite pe mail la adresa info@senscivic.ro pentru înregistrare, semnare și ștampilare. O copie a contractului va fi trimisă partenerului pe mail.