Asociaţia Sens Civic a organizat sâmbătă, de la ora 15.00, acţiunea intitulată „Stop mucurilor de țigară aruncate la intâmplare”. Activitatea s-a desfăşurat în parcul central din municipiul Piatra Neamț şi a constat în strângerea de pe jos a mucurilor de ţigară, informarea cetăţenilor cu privire la deserviciile aduse mediului înconjurător de deşeurile rămase în urma ţigaretelor şi, nu în ultimul rând, distribuirea de pliante celor prezenţi cu detalii despre activitățile organizate de primărie cu ocazia zilelor orașului. Membri asociaţiei au dorit ca prin demersul lor să dezmorțească spiritul civic al cetăţenilor și să-i ajute să conştientizeze pericolul pentru mediul înconjurător cauzat de degradarea rezidurilor provenite din ţigarete. Mucurile de ţigară sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloză impregnate cu substanţele toxice, sunt mici, aparent inofensive, dar aruncate de fumători oriunde, chiştoacele invadează oraşele, iar copiii mici şi animalele domestice le pot înghiţi. Un singur muc de ţigară conţine suficientă otravă pentru a omorî, după 96 de ore, 50% din peştii mici aflaţi într-un litru de apă. Cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de ţigară este suficientă pentru a omorî o fiinţă umană. Concentraţiile mici de produse toxice provenind din chiştoace alterează apa şi solul, se descompun greu, în 10-15 ani, însă nu se biodegradează niciodată, transformându-se într-o pudră fină toxică ce rămâne în ecosistem ani la rând. ”Această acțiune desfășurată in parcul central din Piatra Neamț este o repetiție pentru acțiunea din data de 28 septembrie, intitulată Let”s do it Romania! la care asociația Sens Civic este coordonator județean. Membri asociației au dorit să contribuie la curățenia parcului ce va fi vizitat de numeroase persoane cu ocazia zilelor orașului și tot odată au dorit să tragă un semnal de alarmă despre ce inseamnă aruncarea la întâmplare a mucurilor de țigară și a efectelor pe care acestea le au asupra mediului. Potrivit unui studiu realizat recent chistoacele sunt cele mai intalnite deseuri produse de noi toti și reprezintă 35% din cantitatea de deșeuri colectată de pe strazi, alei și parcuri, urmată de guma de mestecat 25%, servețele 15% hârtie 5%, resturi sacoșe 5%, ambalaje dulciuri 5%, ambalaje pachete țigări 2,6%, doze aluminiu 2,5%, pahare plastic 1,8% flyere 1%. Vom continua astfel de acțiuni de sensibilizare a spiritului civic, deoarece un parc curat inseamă un mediu sănătos și frumos in care pietrenii și turiștii aflați in Piatra Neamț să se poată relaxa și plimba in voie.„ a declarat Gabriel Cojocariu coordonator proiecte in cadrul asociației Sens Civic.

Pentru mai multe imagini şi detalii vă invităm sa vizitaţi şi să ne apreciaţi pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Asociatia.Sens.Civic

Scris de

senscivic

Civic Sense Association is a NGO that empowers civic cohesion for citizens of Piatra Neamt in Romania. Part of our mission is to inform the citizens about their rights and duties and help them better understand the role of public institutions. Almost 8,000 people have been the direct beneficiaries of ours projects.