Recentele evenimente de pe scena politică romanească readuc în centrul atenţiei o serie de întrebări a căror esenţă nu a fost niciodată diferită de cea actuală. Ar fi absurd să credem ca recentul caz Boldea este  sursa problemei, sau că “aleşii” care îl preced sunt mai puţin vinovaţi decât acesta.

Imunitatea parlamentară este cu siguranţă unul dintre elementele a caror întelegere se poate exprima în cel puţin trei feluri diferite:

1. Mai întâi ar trebui sa luăm în discuţie cea mai răspândită interpretare – impresia  cetăţeanului care se simte discriminat din punct de vedere juridic şi care consideră imunitatea o acoperire pentru “hoţii” din Parlament. Evident acest mod de gândire este o prespectivă exagerată şi superficială, însă care îşi găseşte două surse de alimentare: exemplele negative ale politicienilor, care prin prisma generalizarii atrage stigmatul corupţiei asupra tuturor politicienilor, pe de o parte, şi pe de alta presa, care  din interese fie comerciale fie de altă natură încurajează excesiv aceeaşi precepţie (până la urmă generarea şi întreţinerea scandalului este singura sursă sigură de venit pentru orice canal media).
si2. În totală opoziţie cu aceasta, găsim perspectiva din nou exagerată, însă în sens invers, a unora dintre “aleşi” care la adapostul imunităţii se con

deră deasupra legii. Aceasta este întarită de încrederea în acoperirea pe care le-o oferă colegii prin vot, dacă se ajun

ge în situaţia demarării procedurilor parlamentare pentru ridicarea imunităţii. Nu fac obiectul atenţiei noastre reluarea tuturor numelor care au fost puse în această postură, ci ne manifestăm doar ferma dezaprobare faţă de acest gen de atitudine!

3. În al treilea rand, avem, înţelegerea corectă a articolului din Constituţie care defineşte imunitatea doar ca pe o protecţie impotriva eventualelor abuzuri. Însă acest tip de abordare nu corespunde întotdeauna modului nostru de conoaştere – banuiala, ci necesită un effort suplimentar: documentarea.

De aceea credem că singura şansă pentru atenuarea diferenţelor de percepţie asupra imunităţii şi chiar rezolvarea problemelor care privesc aplicarea procedurilor judiciare asupra parlamentarilor care comit infracţiuni ar fi o regandire a imunităţii, aşa cum propune Monica Macovei.

Scris de

senscivic

Civic Sense Association is a NGO that empowers civic cohesion for citizens of Piatra Neamt in Romania. Part of our mission is to inform the citizens about their rights and duties and help them better understand the role of public institutions. Almost 8,000 people have been the direct beneficiaries of ours projects.