Având în vedere articolul intitulat “Biciclete gratuite, dar contra cost”, semnat de Mihai Sava şi publicat în cotidianul “Realitatea” de joi, 27 septembrie 2012, precum şi în ediţia online, Asociaţia Sens Civic solicită redacţiei Realitatea Media publicarea prezentului Drept la replică, pentru o informare corectă şi completă a opiniei publice. Prezentarea Asociaţiei Sens Civic drept „o maşină de făcut bani” precum şi interpretările autorului menite să scandalizeze opinia publică faţă de activitatea de închiriere biciclete pe care aceasta o desfăşoară în clădirea staţiei de plecare a telegondolei din Piatra Neamţ, sunt o consecinţă a „flerului” jurnalistic al autorului. Acesta s-a arătat intrigat de faptul că una dintre experienţele petrecute cu bicicleta închiriată de la centrul nostru de închiriere s-a soldat cu o pană. Duminică, 23 septembrie 2012, la ora 14.30, Mihai Sava a închiriat o bicicleta. Înainte de a pleca cu bicicleta, i-a cerut colegului nostru să îi umfle roţile, deşi acesta i-a precizat ca nu este cazul. Pentru ca nu era convins de acest lucru a vrut să se asigure el însuşi de presiunea pneurilor, folosind pompa cu manometru din dotarea asociaţiei. După expirarea celor două ore de gratuitate, a returnat bicicleta, cu explozie pe roata din spate. În aceasta situaţie, angajatul asociaţiei i-a cerut sa plateasca suma de 5 lei, corespunzătoare unei pene şi a emis bon fiscal, deşi având în vedere împrejurările ar fi trebuit cerută şi plata cauciucului, deteriorat ca urmare a pretenţiei utilizatorului de a umfla excesiv roata. Ne-am interesat la o vulcanizare care este preţul reparării unei pene de bicicletă, şi am aflat că acesta variază între 15 şi 20 lei. Revoltat pentru plata celor 5 lei, Mihai Sava m-a sunat imediat şi m-a „anunţat” pe un ton ameninţător că voi primi de la redacţie, solicitarea unor răspunsuri legate de activitatea asociaţiei. Doresc pe această cale să precizez că Asociaţia Sens Civic, în toate activităţile sale, va promova şi respecta principiul egalităţii dintre cetăţeni, indiferent de statut, şi nu va ceda în faţa presiunii sau influenţei unor persoane care se consideră superioare regulilor. Solicitarea a venit a doua zi, „în baza legii 544/2001 […] în vederea realizării unui material de presă”. Ce mai este de reţinut din convorbirea telefonică cu „pietreanul ghinionist”, alias autorul articolului susmenţionat, este faptul că l-am întrebat dacă este nemulţumit fiindcă i s-ar fi cerut mai mulţi bani sau dacă nu i s-ar fi tăiat bon. Ambele sale răspunsuri m-au asigurat că angajatul a procedat corect, la fel cum mă încredinţează şi mărturiile altor persoane aflate de faţă.

Astfel mărturia mincinoasă conform căreia „am plătit 10 lei, bani pentru care nu mi s-a eliberat chitanţă sau bon” trebuie imediat probată sau dezminţită pentru că aduce grave prejudicii morale şi de imagine unei asociaţii care este acuzată de încălcarea unor principii pentru a căror respectare şi promovare s-a înfiinţat.

În acelaşi mod titlul “Biciclete gratuite, dar contra cost” şi intertitlurile „Velo-ghinion” şi „Moca pe bani” precum şi mare parte din conţinutul articolului învinovăţesc autorul de dezinformare şi rea voinţă. Pentru că Asociaţia Sens Civic respectă presa şi misiunea jurnalistică am sa redau câteva articolele din Codul Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Român de Presă pe care am rugămintea să le ia în considerare şi Mihai Sava: articolul 2 – ziaristul poate da publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat, de regulă, din cel puţin 2 surse credibile; articolul 3 – ziaristul nu are dreptul să prezinte opiniile sale drept fapte. Ştirea de presă trebuie să fie exactă, obiectivă şi să nu conţină păreri personale; articolul 9 – ziaristul care distorsioneaza intenţionat informaţia, face acuzaţii nefondate, plagiază, foloseşte neautorizat fotografii sau imagini tv şi surse ori calomniaza săvârşeşte abateri profesionale de maxima gravitate; articolul 10 – ziaristul şi redacţia au datoria de a face corecţiile necesare în cazul în care, din vina lor, vor fi date publicităţii informaţii inexacte. În asemenea cazuri, instituţia respectivă de presă are obligatia de a publica/difuza, în termen de 5 zile de la primire, pentru publicaţiile cotidiene, agenţiile de ştiri, posturile de televiziune şi radio, şi în proxima apariţie, pentru publicaţiile periodice, dreptul la replică al reclamantului, ca formă esenţială de reparare a prejudiciului adus acestuia.

În final vreau să asigur toţi colaboratorii si partenerii noştri că vom continua să ne desfăşurăm activitatea în baza aceleiaşi atitudini morale, responsabile şi mai ales active faţă de societatea din care facem parte, în ansamblul ei, dar şi faţă de fiecare dintre membrii acesteia.

Îmi doresc ca prin prezentul drept la replică să corectăm prejudiciul de imagine adus Asociaţiei Sens Civic de articolul menţionat mai sus şi in nici un caz să dezvoltăm o polemică continuă sau o atitudine ostilă.

Cu stimă,

Andrei Carabelea

Preşedinte Asociaţia SENS CIVIC

Scris de

senscivic

Civic Sense Association is a NGO that empowers civic cohesion for citizens of Piatra Neamt in Romania. Part of our mission is to inform the citizens about their rights and duties and help them better understand the role of public institutions. Almost 8,000 people have been the direct beneficiaries of ours projects.