cllllAsociaţia Sens Civic din Piatra Neamţ dă start acţiunii de cartare in judeţul Neamţ la care sunt invitaţi să participe instituţiile publice, companiile, ONG-urile, mass media precum şi toţi locuitorii judeţului care doresc sa fie voluntari. Astăzi, 26 august 2013, în sala Ion Creanga a palatului administrativ a avut loc conferinţa de presă care a lansat această etapa, în care au fost anunţate şi parteneriatele cu autorităţile judeţene, respectiv Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului Neamţ.
Susţinem efortul voluntarilor din cadrul Asociaţiei Sens Civic şi ne bucurăm să ne alăturăm cu specialiştii instituţiei noastre, reprezentanţi ai Unităţii de implementare a proiectelor, care se ocupa de un proiect mai amplu de management al colectarii selective a deseurilor. Pe 28 septembrie mă voi implica şi personal alături de prieteni, rude, salariaţi şi colegi de partid pentru a da un exemplu de implicare şi conştientizare asupra necesităţii de colectare selective a deşeurilor şi de păstrare a unui mediu curat şi sănătos.” a declara Emilia Arcan, vicepreşedinte al CJ Neamţ.
Asociaţia Sens Civic este la a doua participare din cele trei ediţiii de Let’s do it Romania! şi la prima pe care o coodonează la nivelul judeţului Neamţ. Au răspuns pozitiv acestei iniţiative, până acum , Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţia Silvică, SC Brantner, Inspectoratul Şcolar, Apele Romane –Neamţ, Primăria Piatra Neamţ şi societăţile consiliului local, iar prin demersurile făcute împreună cu Prefectura Neamt aşteptăm confirmari de la primăriile din judeţ precum si de la celelalte instituţii.
“LET’S DO IT, ROMÂNIA! dă startul etapei de cartare, etapă care presupune implicarea tuturor echipelor județene de voluntari, în procesul de identificare a mormanelor de gunoi din arealele naturale. În lunile august şi septembrie, voluntarii vor crea împreună Harta deșeurilor din România, o hartă în format electronic, actualizată în timp real, care poate fi accesată și prin intermediul aplicațiilor mobile. Operaţiunea de cartare presupune deplasarea voluntarilor pe teren și identificarea mormanelor de gunoaie din zonele alese, cu ajutorul GPS-ului. La final, voluntarii introduc datele pentru fiecare morman cartat pe harta online, furnizând toate detaliile din fișa de morman. Toţi cei care vor să contribuie la realizarea Hărţii Deşeurilor pot încărca mormanele de gunoi, identificate în afara oraşelor, accesând aplicația proiectului http://app.letsdoitromania.ro, secţiunea Adaugă gunoi. Pe lângă modalitatea clasică de cartare, începând de anul acesta, utilizatorii au la dispoziție și o aplicație pentru smartphone-urile cu sistem de operare Android, IOS sau Windows: aplicația TrashOut, disponibilă în Google Play este o aplicație gratuită. Mormanele identificate cu ajutorul acestor aplicații ajung direct pe app.letsdoitromania.ro și vor fi curăţate de voluntari pe 28 septembrie, Ziua de Curăţenie Naţională în 2013.
Alte informații privind buna desfășurare a activității de cartare pot fi găsite accesând Manualul pentru activitățile de cartare Let’s Do It, România! 2013, disponibil pe site-ul proiectului, www.letsdoitromania.ro sau pe pagina de facebook a Asociaţiei Sens Civic.” A declarat Gabriel Cojocariu coordinator judeţean al proiectului Let’s Do It, România!.

După succesul primelor 3 ediții din 2010, 2011 și 2012, la care au participat peste 650 000 de voluntari, care au reușit să strângă peste 1,6 milioane de saci de deșeuri, Ziua de Curățenie Națională din România a devenit deja o tradiție, care unește românii de peste tot. Proiectul aduce împreună autorități, companii, ONG-uri, reprezentanți media, persoane publice și voluntari, pentru a face curățenie în toată țara, într-o singură zi. Anul acesta, Ziua de Curățenie Națională este 28 septembrie.

Scris de

senscivic

Civic Sense Association is a NGO that empowers civic cohesion for citizens of Piatra Neamt in Romania. Part of our mission is to inform the citizens about their rights and duties and help them better understand the role of public institutions. Almost 8,000 people have been the direct beneficiaries of ours projects.