Articole

Mai sunt multe de zis...

06

Dec 2012

Întrebări pentru candidaţii din Neamţ

Postat de / în Articole / 3 comentarii

Asociaţia Sens Civic lansează o provocare candidaţilor din judeţul Neamţ:
Avem nişte întrebări!
Aşteptăm nişte răspunsuri!

 1. Enumeraţi 3 valori fundamentale care vă identifică pe dumneavoastră cu partidul din care faceţi parte!
 2. În campaniile electorale politicienii, vin cu promisiuni cu o pronunţată doză de ambiguitate, nemasurabile şi uneori chiar idealiste sau utopice. Vă rugam să prezentaţi cel puţin 3 măsuri concrete pe care le veţi lua dupa caştigarea mandatului! Aşteptam un raspuns elaborat şi argumentat punctând asupra obiectivelor SMART (Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant şi ancorat în Timp).
 3. În educaţie au fost în 22 de ani, 10 miniştri (Mihail Şora, Liviu Maior, Virgil Petrescu, Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclea, Mihail Hârdău, Cristian Adomniţei, Daniel Funeriu şi din nou Ecaterina Andronescu). Fiecare a avut o viziune şi fiecare a propus o reformă care a produs instabilitate în sistem şi a generat discontinuitaţi grave ale caror rezultate din ce în ce mai dezastruoase se vad an de an la Bacalaureat. Cand se va ajunge şi in Romania ca elevii să ştie încă de la începutul liceului în ce va consta Bacalaureatul?
 4. Tinerii sunt din ce în ce mai îndepartaţi de politică. Poate fi un motiv faptul că în politica romanească este greu de identificat un model! Puteţi să recomandaţi un model demn de urmat de către tineri? De ce?
 5. Dezinteresul pentru politică, însă, este mai puţin grav decât cel pentru implicare civică. Exemplul negativ promovat excesiv pe canalele media (legat atât de politicieni corupţi cât şi de alte situaţii contrare moralităţii) necompensat de politici publice coerente menite să încurajeze participarea civică va putea duce la o degradare şi mai gravă a societăţii. Cum credeţi că Legea Voluntariatului, în forma actuală, poate susţine şi încuraja implicarea cetăţenilor şi mai ales a tinerilor în activităţi de voluntariat?

intrebari candidati

Răspunsurile se vor posta în comentarii!

Please select the social network you want to share this page with:

Și tu ne placi :)

.

Civic Sense Association is a NGO that empowers civic cohesion for citizens of Piatra Neamt in Romania. Part of our mission is to inform the citizens about their rights and duties and help them better understand the role of public institutions. Almost 8,000 people have been the direct beneficiaries of ours projects.

Postări asemănătoare

3 comentarii
 • Asociatia Sens Civic

  December 7, 2012, Fridayam 7:34 AM
  01

  aveti mai jos raspunsurile oferite de candidatul pentru Colegiul 1 Senat Cicioc Apetrei Liviu (PP-DD)

  1. a) Increderea in valorile fundamentale ape poporului român; b) speranta ca prin eforturile noastre conjugate, ale cator mai multi români care cred în aceste valori, SIGUR POATE FI MAI BINE!; c) convingerea ca putem ajunge la o stare necesara de confort pentru fiecare familie, pentru fiecare român, doar prin innoirea reala a clasei politice.

  2. Măsurile concrete ale unui parlamentar sunt, realist si corect, initiative parlamentare nu povesti despre fapte de vitejie care nu tin, legal, de atributiile conferite de lege. Voi propune si ma voi bate ca initiativele mele parlamentare sa devin legi, sa devina realitati concrete. Dintre viitoarele initiative:
  - cresterea banilor alocati pensiilor, salariilor bugetarilor, Invatamantului si Sanatatii prin executarea imediata a marilor datornici si prin stoparea exportului de profit in offshor-uri,
  - aplicarea unui mecanism legal prin care creantele unor firme sa poata fi preluate de statul roman (inclusiv ca avans pentru taxe viitoare care ar urma apoi sa fie compensate); statul roman are, prin institutiile sale, parghii mult mai eficiente ca aceste creante sa fie recuperate;
  - sprijinirea micilor proprietari de terenuri pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile care pot fi folosite in crearea de culturi horticole din domeniul viticulturii, pomiculturii si legumiculturii si a industriei alimentare conexe (fabrici de conserve, puncte de preluare, depozite etc.

  3. Interesanta intrebare. Raspunsul scurt ar fi ca se va ajunge in Romania la ce spuneati dvs in finalul intrebarii atunci cand nu vom mai avea ministri ai Educatiei precum cei mentionati mai sus de Dvs care sa nu faca reforme de dragul reformelor sau doar manati de la spate doar de dorinta ca printr-o pretinsa reforma sa nu slujeasca interesul elevului ci doar orgoliul lor nemasurat de a/si lega numele de ceva, asa de aiurea, in acest domeniu. De asemenea, acest deziderat (mentionat de Dvs) poate fi atins usor atunci cand ideea de “Pact National de Educatie” sa nu fie doar un subiect de platforme electorale ci un scop onest la care sa se inhame si cadre didactice si politicieni.

  4. Corneliu Coposu – sinonim al ideii de verticalitate.

  5. Cred ca actuala Lege la care faceti referire este perfectibila. Mult perfectibila. Ori mai e nevoie de cateva articole ori de alte legi care sa o completeze. Dumneavoastra, ca asociatie, stiti f bine acest lucru, altii poate ca nu.
  Deci, sa explic. In actuala conjunctura, cand, in genere intre Voluntariat si ONG cam punem semnul egal uitam uneori un lucru: resursa. Resursa care sa permita coagularea unor eforturi pe care sa se cladeasca initiativele si proiectele ONG/urilor.
  Ei bine, finantarea acestor ONGuri si acestor proiecte de catre mediul privat este, in continuare, slab folosita din cauza birocratiei si a unor aberatii ale statului român. Dincolo ca, din pacate, auzim (datorita slabei educatii dar si a promovarii unor mesaje sceptice inclusiv de repreyentanti ai statului), mesaje gen “firma X a sponsorizat dar asa a spalat niste bani”, ceea ce se stie f putin este faptul ca o firma, daca isi rupe din profit si (co)finanteaza un proiect al unui ONG (proiect care, poate, se bazeaza si pe voluntariat) este IMPOZITATA DE STAT pentru gestul sau. Adica, pentru 10 lei sau pt 100.000 de lei acordati de o firma unui proiect al unui ONG se plateste… si impozit pe profit si impozit pe dividende.
  De aceea cred ca societatea civila, intreprinzatorii si oamenii politici care cred in virtutile VOLUNTAIATULUI trebuie sa-si dea mana pentru a crea mecanisme legale care sa sprijine acest fenomen deosebit, ideea de daruire de sine pt binele comun sau pt binele celor neajutorati.

 • Asociatia Sens Civic

  December 7, 2012, Fridaypm 4:13 PM
  02

  “Buna ziua,
  Aveti atasat raspunsurile la intrebarile pe care mi le-ati adresat aseara! (http://senscivic.files.wordpress.com/2012/12/raspunsuri-toader-mocanu.pdf)
  Felicitari pentru campania promovata si mult succes in continuare!
  Cu stima,
  Toader Mocanu”

 • Asociatia Sens Civic

  December 7, 2012, Fridaypm 4:17 PM
  03

  aveti mai jos raspunsurile oferite de candidatul pentru Colegiul 1 Deputati Calin Constantin (PP-DD):
  1 a.Crestearea alocatiei pt copii de la 42 de lei la 200 de lei
  b.Aplicarea legii pensiilor astfel incat punstul de pensie sa reprezinte38% din salariul mediu,ceea ce ar duce la o crestere cu cel putin 15%a valorii fiecarei pensii
  c.Crearea de locuri de munca prin stimularea investitiilor mici si mijlocii.
  2.Atunci cand va fi respectata legea invatamantului si nu variantele sau parerile oricarui ministru.
  3.Sunt multe personalitati care pot fi modele pentru tineri.In sport Nadia Comaneci , Gica Hagi, Ilie Nastase ,Ivan Patzaichin.In istorie Mihai Viteazu Mircea cel Batran,Alexandru Ioan Cuza .In politica I.C.Bratianu ,Nicolae Iorga ,Titulescu.Cel mai scump mie dintre toti cei enumerati este parintele Parvu Iustinian de la manastirea Petru Voda.
  Sper ca tinerii sa stie sa-si aleaga liderii astfel incat ,in scurt timp acestia sa se poata mandri ca au votat un om care dupa cativa ani de politica sa reprezinte un model pentru generatiile urmatoare.Sa nu voteze pe cei care sunt condusi de oameni care plagiaza ,de cei care dorm in Parlament ,de cei care fura sau de cei care nu-i respecta.
  4.Legea voluntariatului in situatia actuala poate incuraja tinerii pentru munca de voluntariat doar daca este aplicata.
  5.-credinta in D-zeu
  -dragostea de tara si de neam
  -respectul fata de oameni